Uzzini vairāk Mūsu mērķis 24836
Sākums

[ARHĪVS] Šefpavāra un uzņēmēja Laura Aleksejeva atziņas

Publikācijas datums: 2016.gada 14.oktobrī

Vadītājs nedrīkst būt ļauns

Projekta “Līderi Jauniešiem” rudens sesiju Rīgas Valsts 2.ģimnāzijā atklāja  restorāna “36.līnija” līdzīpašnieks un talantīgais pavārs Lauris Aleksejevs.

Viņa viesošanās skolā ir likumsakarīga, jo Lauris  atklāja, ka aizejot pensijā, būšot skolotājs un dalīšoties ar uzkrātajām zināšanām. To viņš ar aizrautību darīja arī šajā tikšanās reizē un tā noritēja vieglā un humora pilnā gaisotnē, runājot par svarīgām lietām, kas nepieciešamas gan vadot virtuvi, gan uzņēmumu.

Lauris ir pārliecināts, ka vadītājs nedrīkst būt ļauns , rupjš pret citiem un nekārtīgs. Viņam ir jābūt piemēram, un tad viss būs kārtībā arī pārējiem. Viņš minēja labu salīdzinājumu ar skaistu un garšīgu torti. Lai tādu izveidotu ir jābūt labākajam biskvītam, pildījumam un dekoram . Bet , lai tādu izveidotu,  ir jāatrod cilvēks, kurš gatavo vislabāko biskvītu; kāds cits, kurš pildījumu un vēl cits, kuram ir vislabākās ogas. Un vienam,  kurš  visus sameklē un ir atbildīgs par gala rezultātu. Tas ir vadītāja galvenais uzdevums – atrast katra visspēcīgāko pusi un spēt to iekļaut kopējā kolektīvā darbā, jo māka sastrādāties ir vissvarīgākais. Tāpat, kā dalīšanās ar apgūtajām zināšanām.

Viņš ir pārliecinājies, ka darbojas divi vienkārši principi. Tu apmāci savu komandu, dalies tajā , ko zini, un viņi mēdz aiziet. Vai arī, tu neko nemāci un bankrotē. Komandas darbs ar savstarpēju uzticēšanos ir attīstības ceļš,  kurā lieti noder oža, intuīcija un saprašana. Gan tiešā, gan pārnestā nozīmē, lai saprastu,  ko var kurā brīdī sagaidīt gan no cilvēkiem, gan ēdieniem.

Viņš minēja labu salīdzinājumu ar konditoreju un kērlinga, boulinga  spēli –  ja vienā tu izdari metienu un ir divi palīgi, kuri arī var pielabot akmens gaitu, tad otrā visu nosaka izmetiena brīdis, un pēc tam jau vairs neko nevar pielabot. Tā arī konditorejā – visam ir jābūt perfekti jau no paša sākuma.

Lauris padalījās arī, kā strādā restorāna  “virtuves mehānisms” un tagad, baudot ēdienu restorānā, jauniešiem būs priekšstats, cik cilvēku komandas darbs ir pasniegtajā maltītē.

Ne velti ģimnāzijas direktors Guntis Vasiļevskis nobeigumā minēja, ka – “bieži vien mēs nenojaušam, kas notiek zem ūdens, kad redzam tepat kanālā līgani peldam pīles”.

Bet Lauris šodien parādīja  zemūdens procesus gan restorāna virtuvē, gan uzņēmuma vadīšanā, par ko viņam, paldies!”

Atziņas pierakstīja: Linda Upleja

 

 

FaceBook Twitter